Cand se fac nunti / Cand nu se fac nunti?

URSITOARE
7 iulie 2019
Sfaturi pentru rochia de mireasa
13 septembrie 2019

Cand se fac nunti / Cand nu se fac nunti?

Data casatoriei este foarte importanta in tot procesul de organizare a evenimentului deoarece sarbatorile si vremea din preajma datei pe care ati ales-o iti pot da planurile peste cap, tocmai de aceea totul trebuie foarte bine cantarit inca de la inceput.

 Dupa cum se stie, o nunta necesita pregatiri de tot felul, insa prima grija este alegerea datei pentru marele eveniment. Daca vrei sa te casatoresti in anii viitori, probabil ai inceput sa faci planuri si trebuie sa stii cand nu se fac nunti. Trebuie sa ai grija ca data sa nu incalce regulile Bisericii Ortodoxe. Conform randuielilor bisericesti, cununiile se fac doar in anumite zile, respectand posturile si sarbatorile.

Daca tu si partenerul/partenera ta sunteti de religie ortodoxa, vor fi anumite perioade din an cand, din punct de vedere canonic, nu se poate savarsi nunta. Motivul consta in faptul ca taina nuntii nu poate rezona cu anumite momente din an precum Sarbatorile si perioada postului.

Calendar nunta 2020

Calendar nunta 2021

De ce nu se fac nunti in post?

In legatura cu aceasta problema, este o traditie conform careia in luna mai nu este bine sa se faca nunti, cununii sau casatorii, intelegand prin aceasta si casatoria civila, si cea religioasa si petrecerea legata de aceste evenimente. Practica este destul de raspandita si respectata, invocandu-se simplul motiv ca asemenea casatorii savarsite in luna mai nu dureaza sau nu tin, adica se destrama.

Din punct de vedere teologic sau bisericesc nu este nici un fel de referire la o asemenea practica. Nu intalnim in canoanele bisericesti nici un fel de aluzie, macar, la asa ceva. Conform randuielii Bisericii, exista zile precise in care nu se fac nunti in timpul unui an bisericesc, consemnate in Calendarul Ortodox. Aceste zile sunt legate de perioade importante din anul bisericesc, are se refera la zilele de post si sarbatoare.

Exista cateva explicatii simple ale preotilor la intrebarea de ce nu se fac nunti in Post. Preoţii spun ca atunci cand refuza sa faca cununii in perioada de post se izbesc de multe ori de o neintelegere totala din partea celor care vor sa se casatoreasca. Potrivit preotilor, nu se pot savarsi nunti in post pentru ca aceasta perioada de postire se refera, atat la postirea sufleteasca cat si la cea trupeasca, iar postirea trupeasca nu are in vedere numai abtinerea de la anumite mancaruri si bauturi intr-o anumita perioada, ci si la abstinenta conjugala a sotilor.

Chiar daca Sfantul Apostol Pavel spune ca „nunta este cinstita intru toate si patul nespurcat”, abstinenta sotilor in perioada postului are in vedere pregatirea acestora pentru impartasire, iar pentru primirea acesteia e nevoie de pregatire trupeasca prin infranare conjugala.

Un alt motiv pentru care nu se fac nunti in post este ca intotdeauna slujba Tainei Nuntii este urmata de petreceri, in zilele noastre de cele mai multe ori chiar prea zgomotoase, sau ca nu ne putem imagina o masa de nunta cu mancare de post, iar atmosfera exuberanta a nuntii o vedem intr-o totala contradictie cu atmosfera de sobrietate ce caracterizeaza perioada postului.

De ce ai nevoie la biserica, pentru oficierea cununiei?

  • certificatul de casatorie civila al mirilor – sunt necesare date din acest certificat pentru a fi trecute in Registrul parohial si in Certificatul de Cununie
  • doua lumanari de ceara curata
  • verighetele
  • vin si piscoturi pentru binecuvantarea mirilor

 

Fie ca o sa optati pentru o nunta in stil clasic, fie pentru una in stil modern, acum stiti cand sa stabiliti o data ideala pentru evenimentul vostru, fie ca o veti face in functie de calendarul Ortodox sau de modul in care doriti sa arate nunta. Incepeti din timp planificarea si totul va iesi asa cum ati visat dintotdeauna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *